Geld

Budget Enquete

Heb jij een gat in je hand of draai je ieder dubbeltje drie keer om? Vrouwonline is benieuwd en wil je een aantal vragen en stellingen voorleggen. De uitkomsten lees je binnenkort op Vrouwonline. Doe de enquete hier.

 

 

Laat je geen geld liggen?

Negen jaar na de invoering van de euro zijn nog voor 1 miljard euro aan guldens in omloop, zo meldde de Nederlandsche Bank recent. De helft, muntstukken, is niet meer in te wisselen. De andere helft wel, 500 miljoen euro aan guldenbiljetten. De vraag is of het ooit gebeurt.

En dat is nog maar een schijntje bij wat we nog meer laten liggen.

 

Column: Vergeten geld

‘Vergeten geld’ wordt het in de wandelgangen genoemd. Het gaat om enorme bedragen, die we onterecht niet claimen bij overheid, instanties, banken en bedrijven. 

  • Icesave- en DSB-spaarders ‘vergaten’ enkele tientallen miljoenen euros spaargeld te claimen. Geld dat grotendeels verviel aan de Nederlandse staat.
  • Jaarlijks worden vele miljoenen aan zorg- en huurtoeslag, bijzondere bijstand, pensioenen en erfenissen niet geclaimd.
  • De overgrote meerderheid van de Nederlandse spaarders laat jaarlijks ruim 4 miljard aan rente liggen omdat het blijkbaar ‘teveel gedoe’ is om van spaarbank of spaarrekening te veranderen.

En... we halen bijna 20% van de verloren koffers op Schiphol nooit op, laten cadeaubonnen en strippenkaarten verlopen, en nemen niet de moeite bij NS te informeren naar verloren tassen, portemonnees, sierraden enz. 

De financiële crisis duurt voort, bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Studenten en professoren demonstreren, ziekenhuisdirecties en zorginstellingen klagen, theaters en orkesten kunnen het niet langer bolwerken. Ook zit menig gezin in de zorgen door werkloosheid of achteruitgang in inkomen.

En toch... is er al dat ‘vergeten geld’. Voorzichtig geschat: tussen de 5 en 7,5 miljard. Oftewel: tussen de 750 en 1.125 euro per gezin per jaar.

Laten we dat ook in 2011 weer liggen?

 

Besparen en bezuinigen..

Ook last van de crisis? Op de site van Fred en Annet tips om op een luchtige manier te besparen, met als achterliggende gedachte niet te bezuinigen op de 'kwaliteiten van het leven'. www.fredenannet.nl.

Oja, en wil je besparen op het theater? Kijk dan eens op Last Minute Ticket Shop ; Een prachtig principe, waar je op de dag zelf van bepaalde voorstellingen kaartjes kunt kopen voor de helft van de prijs.

 

Meer werken, wat levert dat eigenlijk op?

Ga je meer of weer werken? Dan bent u vast benieuwd hoeveel je er maandelijks echt op vooruit gaat. Want wat betekent meer uren werken voor bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag en de kosten voor de kinderopvang? Wat houd je netto eigenlijk over aan die (extra) uren werken?

 

In nederland werken heel veel vrouwen - meer dan in menig ander Westers land. Maar al die vrouwen werken minder dan mannen: vaak hebben ze kleine banen van gemiddeld 25 uur per week. Vrouwen besteden ook veel tijd aan zorg. Meer werken leidt wel tot een grotere financiële onafhankelijkheid. En ook uw gezin profiteert mee van het extra geld dat je verdient. Je kunt bijvoorbeeld een grotere financiële buffer opbouwen. En dat is best handig in deze onzekere tijd.

 

Hogere inkomsten?

Veel vrouwen overwegen te herintreden op de arbeidsmarkt of willen méér uren gaan werken. Daarvoor zijn verschillende redenen. Carrière maken, interessanter werk doen, persoonlijk groeien, uw talenten gebruiken, een hoger pensioen opbouwen, uw sociale netwerk verbreden of een bijdrage leveren aan de samenleving. Maar een van de redenen is ook dat (meer) werken hogere inkomsten oplevert. Als het goed is. Want als u kinderen hebt, betekent (meer) werken vaak ook meer kinderopvang. En dat kost geld. U gaat weliswaar (meer) verdienen, maar wat u uiteindelijk netto in uw portemonnee overhoudt is nog maar de vraag.

 

Voordeel vaak groter dan verwacht

Naast eventuele hogere kosten van kinderopvang, kan het meer uren gaan werken ook gevolgen hebben voor de hoogte van inkomensondersteunende regelingen, zoals huur- of zorgtoeslag. Deze vergoedingen zijn namelijk afhankelijk van uw inkomen en worden lager of komen zelfs te vervallen als u (meer) gaat werken. Veel mensen schatten deze kortingen en extra kosten echter te hoog in: het netto voordeel van weer of meer werken is vaak groter dan ze vooraf inschatten. Dit relatief grote financiële voordeel is onder andere het gevolg van ons huidige fiscale stelsel: de overheid wil op deze manier vooral vrouwen stimuleren om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt of meer uren te gaan werken. De overheid betaalt bijvoorbeeld mee aan de kosten van kinderopvang.

 

Webwijzer Werk en Geld

Wilt u weten wat een nieuwe werksituatie zou beteken voor uw portemonnee? Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft het voor u gemakkelijk gemaakt. U kunt het netto verschil zelf direct berekenen met de webwijzer Werk en Geld. Binnen vijf minuten hebt u antwoord op de vraag wat (extra) werken voor u oplevert! De webwijzer is te vinden op de website www.werk-en-geld.nl . De rekenmodule is door het Nibud ontwikkeld in samenwerking met de Taskforce DeeltijdPlus, die is ingesteld door kabinet, werkgevers en werknemers. Doel van de Taskforce is om vrouwen te stimuleren meer te gaan werken.

 

Hoe werkt de rekentool?

U voert een aantal gegevens in, waaronder uw salaris. Hebt u nu een uitkering en weet u nog niet wat u kunt gaan verdienen? Dan kunt u in de webwijzer een keuze maken uit het overzicht van inkomenscategorieën naar branche of opleidingsniveau. Handig is ook om voor een salarisindicatie de salaris-check op Loonwijzer.nl te gebruiken. Met de webwijzer kunt u verschillende scenario's naast elkaar uitrekenen. Varieer bijvoorbeeld met het aantal uren om de financiële gevolgen van verschillende opties met elkaar te vergelijken. Of kijk wat de gevolgen zijn als u meer gaat werken en uw partner minder. Meestal is de conclusie dat (meer) werken u inderdaad financieel voordeel oplevert.

Werk ze!


Kredietcrisis?

 

Daar doe wij niet aan mee! Of toch wel? Als je op de centjes wilt letten, check dan eens deze tips: http://www.vrouwenplaats.nl/webimg/geld-2.jpg