Computers

 

De grote computerschoonmaak

Het is weer herfst, en dus zitten we sompig binnen. Achter de computer of TV. Tijd voor een grote schoonmaak dus! Maar dan voor je computer. Deze wordt ook vies, en er treedt slijtage op. Maar hoe zorgt je dat hij op en top blijft draaien?

  • Installeer een firewall, en beschermingssoftware tegen virussen, spyware of andere malware. Enkele goede gratis programma's: firewall Zone Alarm , antispyware Ad-Aware, Avira AntiVir . Vergeet ook niet deze software te updaten.
  • Ruim zo nu en dan de sporenop van het surfen op internet. Zo kun je via Eigenschappen van je browser (rechter muisknop snelmenu, of via Extra, Internetopties) de tijdelijke bestanden, objecten, cookies e/of je surfgeschiedenis verwijderen.
  • Preventieve acties in je browser: Laat de geschiedenis maar een of enkele dagen bijhouden, en/of laat tijdelijke bestanden altijd verwijderen als je de browser afsluit (tabblad Geavanceerd van de Internetopties).

Schijfonderhoud

Er is met enige regelmaat ook nodig je schijven te onderhouden, zowel interne als externe harddisks.

Mogelijke handelingen van Windows:

 

  • Defragmentatie: dat versnelt het openen van (grote) bestanden
  • Scandisk: kan storingen of slijtage van de schijf vroegtijdig ontdekken 
  • Schijfopruiming: (tabblad Algemeen van de Eigenschappen van de schijven) ruimt tijdelijke en lang niet meer gebruikte bestanden op.

 Voor dergelijke taken zijn ook hulpprogramma's beschikbaar, google maar eens op 'utilities' of 'schijfonderhoud'.